Nyári Tábor 2023

A Cházár András EGYMI Bárczi Gusztáv Tagintézményébe járó 23 gyermekkel június 24-én, szombaton reggel utaztak autóbusszal Zamárdiba. A gyermekek már hetekkel előtte izgatottan várták a táborozási lehetőséget.

Az utazás a forgalom miatt kicsit hosszabb ideig tartott, de zökkenőmentes volt. A tábori érkezés után elfogyasztották az ebedet és a szállás is elfoglalták. Természetesen ezután a Balaton volt a program. Az előző napok szeles és csapadékos időjárása miatt a víz nagyon hullámzott, de a gyerekeket ez sem tántorította vissza a fürdőzéstől. A nagyobbak hosszabb ideig fürdőztek élvezve a hullámzást, míg a kisebbek a pancsolás után a közeli játszótéren játszottak. A táborba visszatérve a srácok pingpongoztak, óriás sakkal játszottak, labdáztak, a lányok rajzoltak, színeztek. A vacsora utáni program a település által szervezett, este 9 órakor kezdődő Szentiván-éji népzenei koncert és tűzugrás volt. Az előadáshoz jól felöltözött mindenki mivel a Szamárkőhöz kellett felgyalogolni az erdőbe, ahol rendkívül sok volt a szúnyog. A gyerekek élvezettel hallgatták a Mentés másként együttes koncertjét és izgatottan várták a tűzgyújtást. Néhányan megpróbálkoztak a tűzugrással is.

Az élménydús nap után az elalvás garantált volt.

A következő napot a Balaton partján töltötték a táborozók.

Vízi játékok tömkelege érkezett a partra. Úszógumik, gumimatracok, evezők, labdák és egyéb vízi eszközök. A kisebbek a vizet hamarabb megunva a játszótéren csúszdáztak, hintáztak és mászókáztak. A délelőtt folyamán sikerült gokartokat is bérelni. A srácok felváltva ültek benne, és a nagyok a kicsiket szállították. A késői ebédhez a táborba visszatérve, látszott a társaságon, hogy nagyon elfáradt, így a desszert után, ami nem más volt, mint fagyi, a kicsik közül jó páran, de még a nagyok közül is többen lepihentek a faházakban. A többiek labdáztak a focipályán, sakkoztak, pingpongoztak, rajzoltak, színeztek. Mielőtt újra a partra indultak volna egy kis uzsonnával látták el a csapatot, majd következett a pancsolás, játék a vízben és a játszótéren. A kicsiknek az esti fürdés után meseolvasás, majd villanyoltás, a nagyobbak kihasználva az esti világosságot fociztak, pingpongoztak, sakkoztak vagy csak ücsörögtek a teraszokon és beszélgettek.

10 óra után már minden gyerek ágyban volt.

A tábor következő napján Siófokon voltak a táborozók.

Első utuk a sétányon levő Ásványmúzeumba vezetett. A gyerekek ámultak és bámultak a sok gyönyörűséges ásvány, kőzet láttán. A következő állomás a siófoki Rózsakert és a parti sétányon található szökőkút volt. Odafelé fagyiztak, majd a nap a siófoki óriáskerék meglátogatásával folytatódott. A Horváth Lunapark Kft. jóvoltából az óriáskerékre és a dodzsemre ingyenesen ülhettek fel egy-egy körre. Mindkettő hatalmas élmény volt a gyerekeknek, de természetesen a dodzsem vitte a pálmát. Az első kör után ki se szerettek volna szállni az autókból, ezért az egész társaságnak egy újabb kört fizettünk be. Az óriáskerékre érvényes karszalag belépést biztosított a siófoki nagystrandra is, amit természetesen kihasználtak és fürödtek egyet visszaindulás előtt. A vonat 17 óra körül indult visszafelé. A gyerekek fáradtan, de élményekkel teli értek vissza a táborba, ahol vacsora és pótvacsora, plusz fagyi után meg egy esti fürdőzésre mentek le a partra. A fürdőzés után egy gyors zuhany és fogmosás, majd alvás következett.

Senkit nem kellett altatni, csak a szokásos esti mesét kellett a kisebbeknek felolvasni.

A következő napon a délelőttöt a parton töltötték a táborozók, bár az időjárás egyáltalán nem volt kegyes.

Erős északi szél fújt és jöttek mentek a felhők. A nagyok bátran fürödtek, a kisebbek a játszótéren érezték jól magukat. A gyerekekkel a tanárok dél körül a táborba indultak, mivel kezdett szemerkélni az eső. Ebéd és pótebéd után meglepetést kaptak a srácok. Gofrit sütöttek a pedagógusok nekik. Rengeteg készült. Lehetett nutellásat, lekvárosat, tejszínhabosat vagy ezek kombinációját kérni. A szemerkélő esőben folyamatosan mentek a gyerekek a finomságért. Az esti program előtt mindenki lefürdött, mivel kertmoziba készültek. A mozit kedvezményes áron tudták igénybe venni az előzetes egyeztetések alapján. A Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság című filmet nézték meg popcorn-nal, ahogy egy moziban szokás. A gyerekek egy része már látta a filmet, de a szabadtéri mozi környezete őket is elvarázsolta.

11 óra elmúlt, mire minden gyerek ágyba került.

Eljött a haza indulás napja. Ébredés után minden gyerek összepakolt, majd a pedagógusok által készített szendvicseket fogyasztotta el. Reggeli után kiosztásra kerültek a tábori emléklapok, melyek a gyermekek tábor alatti legjellemzőbb tulajdonságát emeli ki. A gyerekek még vásárolni szerettek volna, ezért újabb vásárlási kört szerveztek nekik. Mire ott végeztek, már majdnem dél lett. A táborba visszatérve megérkezett az autóbusz. A hazautuk zavartalan volt. A gyerekeket épségben, élményekkel teli adták át a szülőknek.